Waterschapsbelasting schiet omhoog! Stijging tot wel 11%

De waterschappen verwachten dit jaar ruim 3 miljard euro te ontvangen aan heffingen. Dat is 4,6 procent meer dan in 2019. De groei was in tien jaar niet zo groot, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag.

Het CBS heeft berekend dat we dit jaar met de sterkste groei aan waterschapsheffingen te maken hebben sinds 2009. Dit jaar verwachten de waterschappen dat ze meer dan drie miljard euro innen door de heffingen. Een stijging van 4,6 procent ten opzichte van vorig jaar.Er is werk aan de winkel, en dat kost geld”, zegt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. „De waterschappen zeggen dat zij door het extreme weer veel meer werk hebben.”

Gemiddeld 350 euro per jaar

In Limburg liggen de kosten flink hoger, met bijna twaalf procent meer ten opzichte van een jaar eerder, deels vanwege investeringen in onder meer de bescherming tegen hoogwater in de Maas.

Driekwart van de waterschapsheffingen komt voor rekening van huishoudens. De rest wordt betaald door boeren en bedrijven. Gemiddeld betaalt een meerpersoonshuishouden in 2020 354 euro aan waterschapsheffingen. Boeren, grootverbruikers van water, tellen dit jaar gemiddeld 3984 euro neer.

Klimaatverandering is duur

Mensen die in waterschap Delfland wonen zijn het duurste uit: gezinnen betalen daar 462 euro en een boerenbedrijf 7631 euro. Het goedkoopst uit zijn mensen die in De Dommel wonen. Daar rekent een meerpersoonshuishouden 244 euro af. Boerenbedrijven zijn juist het goedkoopst uit in Vallei en Veluwe met 2339 euro.

bronvermelding: De telegraaf 14-02-2020