Jeff Bezos geeft 10 miljard dollar aan milieu

Amazonbaas doneert miljarden voor klimaat, maar z’n bedrijf vervuilt door.

Amazonbaas en rijkste mens ter aarde Jeff Bezos stopt 10 miljard dollar in een fonds om klimaatverandering te bestrijden. Tegelijkertijd ligt de miljardair onder vuur vanwege zijn milieubelastende businessmodellen: pakketjes de wereld over slepen, energieslurpende datacenters bouwen en raketten de ruimte in sturen.

Amazon-directeur Jeff Bezos steekt 10 miljard dollar in onderzoek, milieuactivisme en goede doelen om klimaatverandering tegen te gaan. Is dat genoeg om de milieubelasting van zijn bedrijf te compenseren? “Je kunt niet met de ene hand geven wat je met de ander wegneemt.”De rijkste man ter wereld maakte maandag bekend dat hij het werk van wetenschappers, klimaatactivisten en andere groepen gaat financieren. Dat doet Bezos via zijn eigen nieuwe klimaatfonds, het Bezos Earth Fund.⁣⁣⁣

Actie na kritiek

Bezos is normaal gesproken niet zo’n filantroop. Tot voor kort stak hij zijn geld vooral in zijn bedrijven: techgigant Amazon, krant The Washington Post en raketbouwer Blue Origin. Zijn grootste donatie tot nu toe was 2 miljard dollar aan daklozen en scholen in Amerika. Zakenblad Forbes schat het vermogen van Bezos op 130 miljard dollar.Nu stopt hij dus 10 miljard dollar in een fonds voor het klimaat. Dat doet hij na felle kritiek van zijn eigen medewerkers. Amazon-werknemers protesteren namelijk al meer dan een jaar tegen het klimaatbeleid van het bedrijf. Zij willen bijvoorbeeld dat Amazon geen diensten meer levert aan de fossiele industrie en meer inzet op groene energie.

Bron: RTLZ 18-02-2020 <lees volledig artikel>