Blindverbruik beperken, besparen en Co2 uitstoot reduceren.

Blindverbruik, wat betekent dit eigenlijk? 

Eenvoudig uitgelegd, in bedrijfsinstallaties loopt vaak meer vermogen door de kabels dan een bedrijf daadwerkelijk gebruikt. Dat vermogen noemen we ook wel blindverbruik of blindstroom. Grootverbruikers hebben meestal last van blindverbruik in de energie-installatie. Bijvoorbeeld door motoren, motorregelaars, transformatoren, voorschakelapparaten voor verlichting, lasapparatuur etc. Concreet betekent dat niet alle beschikbare stroom nuttig wordt gebruikt. Het afnemen van blindverbruik kan een extra hoge energierekening geven en het beschikbare vermogen (kW’s) op het bedrijf onnodig beperken. Ook de Co2 uitstoot zal hoger uitkomen dan de bedoeling is.

Voor een netbeheerder is blindverbruik een extra kostenpost. Hij moet namelijk wel deze door hetzelfde netwerk transporteren. Dit geeft extra kosten en extra belasting op het newerk. Een percentage blindverbruik is vrij maar wordt in steeds meer gevallen de rest doorberekend onder het kopje: *Transportkosten blindverbruik (blindstroom).

Daarom adviseren wij uw hoeveelheid blindverbruik te laten controleren op gegevens van de netbeheerder. Dit in combinatie met daadwerkelijke metingen in het bedrijf zelf.  Met deze resultaten kunnen wij niet alleen een directe kostenbesparing doorvoeren, Co2 uitstoot reduceren, maar beperken we ook het negatieve effect op de capaciteiten van uw apparatuur. Denk aan overbelasting en oververhitting van de elektrische installatie en aangesloten kabels, verdelers en transformatoren.

Beperking van uw blindverbruik betekent besparing van uw energiekosten, behoud van goedwerkende apparatuur en reductie van uw Co2 uitstoot.